Blog
Fartuch w gastronomii – ochrona przed zabrudzeniami czy element identyfikacji wizualnej?

Fartuch w gastronomii – ochrona przed zabrudzeniami czy element identyfikacji wizualnej?

Fartuchy ochronne są podstawowym wyposażeniem pracowników w lokalu gastronomicznym. Korzystają z nich zarówno szefowie kuchni, kucharze, cukiernicy, jak i barmani czy kelnerzy. Podstawową funkcją odzieży ochronnej w gastronomii jest zabezpieczenie ubrań przed zabrudzeniami, których w kuchni nie da się uniknąć. Tłuszcze, kolorowe napoje, czekoladowe polewy – to tylko niektóre z potencjalnych plam, które mogą pojawić się na prywatnych ubraniach pracowników.
Codzienność branży beauty w czasach epidemii

Codzienność branży beauty w czasach epidemii

Epidemia koronawirusa wpłynęła na cały świat. Z dnia na dzień zostaliśmy postawieni w zupełnie nowej, trudniej rzeczywistości. Na większość przedsiębiorstw nałożono obostrzenia, które miały być odpowiedzią na rosnącą liczbę zakażeń. W efekcie branża beauty została całkowicie zamrożona. Po zniesieniu lockdown'u pracownicy stopniowo wracali do pracy, jednak reżim sanitarny znaczącą wpłynął na ich codzienność. Wytyczne sanepidu regulują nowy system pracy tak, by zapewnić bezpieczeństwo zarówno...
Na co zwrócić uwagę, pracując latem w gastronomii?

Na co zwrócić uwagę, pracując latem w gastronomii?

Lato w pełni, więc dla gastronomii oznacza to rozpoczęcie tzw. sezonu ogródkowego oraz ze wzmożonym ruchem - ludzie chcą zjeść pod chmurką, a jednocześnie przybywa turystów. Aktualnie możemy nawet zaobserwować trend podróżowania kulinarnego, czyli przemierzania szlaku nie turystycznego, a gastronomicznego. Śladem najelpszych restauracji nie podróżuje już tylko Magda Gessler czy Robert Makłowicz.