WYPIEKI Z DZIEĆMI – PORADNIK + PRZEPIS

WYPIEKI Z DZIEĆMI – PORADNIK + PRZEPIS

Mamy grudzień, za oknem zima, idealny czas na to, żeby przenieść się do kuchni, oddać się przygotowaniom do świąt, a przy okazji spędzić czas z najbliższymi. Wspólne pieczenie z dziećmi to dla nich, jak i dla dorosłych nie lada atrakcja, a przy okazji to doskonała lekcja współpracy, poznawania siebie i nowych smaków oraz odpowiedzialności.

Od czego zacząć?

Przygotujmy miejsce „pracy”

Uzyskanie dobrych efektów zaczyna się od dobrego przygotowania. W zależności od tego, co będziemy tworzyć, zadbajmy o obecność  i gotowość wszystkich potrzebnych przedmiotów. Te szklane i ostre, z uwagi na dzieci, zastąpmy plastikowymi i silikonowymi. Obowiązkowo zaopatrzmy naszą pociechę w rękawice kuchenne i fartuszek, dla bezpieczeństwa, ale też po to, by poczuł się jak mały początkujący cukiernik. W przypadku każdorazowego pieczenia sprawdzi się domowa stolnica, lub mata silikonowa, która zminimalizuje nam bałagan w kuchni.

Opracujmy przepis

Jeśli myślimy o rozpoczęciu wspólnego pieczenia w grudniu, to idealnie sprawdzą się pierniki albo korzenne maślane ciasteczka. Proces przygotowywania i wyrabiania ciasta nie jest zbyt pracochłonny, a rozwałkowanie go i wycinanie szalonych kształtów pierników sprawi, że uśmiech nie zejdzie z twarzy naszego dziecka, a w domu będzie unosił się przyjemny zapach cynamonu. Dodatkową atrakcją w przypadku pieczenia pierników, będzie ich dekorowanie, dzięki czemu nasza pociecha może wyzwolić w sobie jeszcze większego artystę. Dobrym             i nieskomplikowanym pomysłem na słodkie wypieki z dziećmi, będą również różne wariacje na temat babeczek, od czekoladowych po maślane.

PRZEPIS NA PIERNIKI

1/4 szklanki miodu

70 g masła

1/2 szklanki cukru

1 jajko

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

 

W garnku rozpuszczamy cukier, miód i masło. Po przestudzeniu dodajemy suche składniki, ugniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość około 2mm, lekko podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 ºC. Obserwujemy, by się lekko zarumieniły.

 

Finał

Sprzątanie, czyli dla większości z nas najmniej przyjemna czynność po pieczeniu, ale nieunikniona. Dobry moment, by pokazać dziecku, że przyjemności często łączą się obowiązkami. Przyjemniejszym z  nich natomiast rozkoszowanie się smakiem ciasteczek po wypieczeniu. Dlatego zamiast szukać dla dziecka coraz to nowszych zajęć dodatkowych, postaw na wspólne pieczenie, które ociepla relacje, uczy je samodzielności, rozwija kreatywność, a przede wszystkim łączy naukę z zabawą, czyli przyjemne z pożytecznym.

J.Karp